jueves, 6 de marzo de 2014

ELS ADOLESCENTS CADA COP BEUEN MÉS



L’alcohol és la droga que més consumeixen els joves, que beuen la seva primera copa als 13,9 anys. L’edat d’inici no varia, més aviat puja lleugerament -fa dos anys estava en els 13,7 anys-, tot i que encara es considera massa precoç. En canvi, però, sí que augmenta el consum. El 83,9% dels estudiants d’entre 14 i 18 anys diuen que han provat l’alcohol -nou punts percentuals més que fa dos anys-, el 81,9% diuen que n’han consumit en l’últim any i un 74% en l’últim mes, segons dades de l’Enquesta Escolar sobre Ús de Drogues en Estudiants d’Ensenyament Secundari (Estudes) que du a terme el ministeri de Sanitat.
El consum excessiu d’alcohol, sobretot entre els joves de 14 i 15 anys, preocupa les autoritats sanitàries. I més si es té en compte que “entre els menors de 16 anys qualsevol consum es considera de risc”, alerta Joan Colom, metge de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i responsable de les polítiques de drogodependències de la Generalitat. “Pensem que entre els 14 i els 18 anys hem de tendir al consum zero d’alcohol”, afegeix Colom.
L’enquesta desvela que sis de cada deu estudiants s’han emborratxat algun cop, cinc de cada deu ho han fet l’últim any i tres de cada deu l’últim mes. La freqüència i la intensitat del consum augmenten amb l’edat, i amb 17 anys el 63% dels estudiants s’han emborratxat l’últim any. També preocupa el patró de consum: ingesta massiva d’alcohol. El delegat del Plan Nacional de Drogas, Francisco Babín, va alertar de l’arrelament del botellón entre els menors -la meitat n’han fet algun en l’últim mes- i de l’elevada freqüència de les borratxeres: “S’està generalitzant un model d’oci entre els estudiants basat en el consum d’alcohol”. I són les noies les que més s’emborratxen.
A Catalunya el botellón és menys popular, però, en canvi, guanya terreny el que es coneix com a binge drinking, és a dir, beure de manera ràpida i intensiva: cinc o més copes en un curt espai de temps. I és el consum de risc més propi dels joves. “L’alcohol està associat amb el divertiment i la desinhibició, la festa i el grup, i va acompanyat d’una baixa percepció de risc”, alerta Colom. El tenim tan integrat en la vida social que no el percebem com un perill, però està darrere de prop de 250 problemes de salut. Els joves en consumeixen en cap de setmana -sobretot cervesa, combinats i licors de fruita- però un 2,1% en consumeixen diàriament. A més, hi accedeixen amb molta facilitat. En compren en supermercats i bars, tot i que està prohibit vendre’n als menors. De fet, el govern espanyol prepara una llei per limitar-ne l’accés.
Baixa el consum de cànnabis
Pel que fa a la resta de drogues, l’estudi confirma la tendència descendent en el consum de cànnabis -ha baixat un 36% en l’última dècada- i de cocaïna -s’ha reduït un 60%-, tot i que augmenta el dels hipnosedants, que és, per darrere de l’alcohol, el tabac i el cànnabis, la droga més consumida pels menors. El descens en el consum de tabac s’ha estabilitzat, mentre que el consum d’amfetamines, al·lucinògens i èxtasi es manté en nivells molt baixos.

1 comentario: