T’apuntes al Boc’n roll?
L’AMB ha repartit aquest curs més de 1.000 embolcalls reutilitzablesper a l’esmorzar. L’objectiu és reduir els envasos d’un sol ús
GEMMA CASTANYER |
Al’Escola Lola Anglada de Tiana és l’hora del pati. La
Dana i l’Ot, de tercer de primària, surten amb gana i treuen l’entrepà
que tenen guardat a la motxilla. Des de principis de curs el porten
embolicat dins un Boc’n roll, un senzill embolcall format per una capa
de tela i una de plàstic altament resistent, especial per al contacte
amb els aliments: “És molt fàcil d’utilitzar, només l’has d’enganxar amb
aquestes pestanyes”, diu la Dana. “I ocupa menys espai que el tàper”,
afegeix l’Ot.
Com la Dana i l’Ot, ja són molts els
alumnes del municipi que s’han apuntat a la moda del Boc’n roll gràcies a
un projecte finançat per l’AMB (l’Àrea Metropolitana de Barcelona,
l’encarregada de gestionar i tractar els residus al territori
metropolità) per reduir els envasos d’un sol ús que es generen a
l’esmorzar. Aquest curs la campanya es porta a terme en set centres
educatius de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat) i tres de Tiana
(Maresme) amb nens i nenes de cicle mitjà i superior i nois i noies
d’institut. “El projecte es fa tot el curs i consta de diverses fases
perquè alumnes, famílies i professorat s’hi impliquin i hi participin”,
apunta Glòria Fernàndez, tècnica de la secció de prevenció de residus de
l’AMB.
La bola d’alumini
El projecte dels Boc’n rolls no és atractiu només perquè els alumnes
disposen gratuïtament d’aquest embolcall, sinó també perquè durant tot
el curs treballen la prevenció de residus a partir de dinàmiques i
activitats. “El primer que fem és parlar amb els equips docents dels
centres per portar a terme la campanya sense interferir en el ritme de
les classes”, explica Glòria Fernàndez. Fet aquest pas, la primera fase
consisteix a observar quin tipus de residus es generen durant
l’esmorzar, fer-ne una caracterització i construir una bola amb tot el
paper d’alumini que els alumnes han llençat a les papereres durant una
setmana. “Els delegats de cada classe, juntament amb els educadors del
projecte, van ser els encarregats d’assistir al triatge de les deixalles
i construir la bola d’alumini, que en el nostre cas va resultar de
només 90 grams, com una taronja grossa”, explica Gemma Pérez, directora
de l’escola Tiziana de Tiana.
“Ens van explicar que
l’ús de carmanyoles durant l’esmorzar estava molt arrelat però que es
podia millorar el tema dels berenars, quan s’utilitzen més embolcalls
d’un sol ús. Els delegats ho van traslladar als seus companys, fet que
té molta més força que si ho expliquem els professors”, afegeix. S’ha
triat l’alumini, però esmorzars i berenars també provoquen residus de
plàstics i paper film.
Una vegada observats els
residus, es porta a terme el repartiment dels Boc’n rolls amb una carta
adreçada a les famílies en què s’explica el projecte i s’anima a
participar-hi. “Les famílies, però sobretot els alumnes, responen molt
positivament, perquè són ells mateixos els que fan de transmissors de
coneixements als pares”, explica Luisa Triviño, directora de l’Escola
Lola Anglada.
Canvi d’hàbits
Des que els Boc’n rolls han entrat a les aules els dos centres han
percebut que hi ha menys envasos d’un sol ús durant els esmorzars. Ara
durant una setmana al mes caldrà seguir caracteritzant els residus, fins
a l’abril, quan es tornarà a fer una altra bola d’alumini per
comparar-la amb la que es va fer a inici de curs: “Veurem si la campanya
ha sigut útil i si les famílies han adquirit un canvi d’hàbits”, apunta
Glòria Fernàndez.
Juntament amb els embolcalls,
l’AMB està treballant per buscar alternatives a les begudes individuals:
“En aquests casos aconsellem prendre el suc a casa, abans d’anar a
l’escola, o bé portar-lo amb una cantimplora”, conclou Fernàndez.
No hay comentarios:
Publicar un comentario