jueves, 26 de febrero de 2015

BOOM DE JOCS DE CONSTRUCCIÓ DE KM 0

Boom de jocs de construcció de km 0

Els jocs de construcció estan carregats de beneficis educatius: estimulen la destresa, la coordinació de l’ull amb la mà, la psicomotricitat fina, la lògica i molt més

La Iolanda Rovira, la Mireia Casals i el Lleonard Robert, creadors del joc de construcció Cims, Fet a Barcelona, s’emocionen quan van a les fires i es troben amb persones de totes les edats que els diuen que els va tan bé jugar-hi. “Sobretot molts avis amb els néts ens ho comenten, perquè diuen que els permet passar estones junts fent la mateixa activitat”.
Tot va començar fa 5 anys, quan el Lleonard va comentar a la seva amiga Mireia i a la seva parella, la Iolanda, que havia dissenyat un joc casteller. “Darrere del joc de construcció, vam veure que podíem acomplir el que als tres ens feia il·lusió, crear un projecte que fes una aportació social i alhora que estigui molt vinculat amb la cultura del país”.
Del comentari van passar a l’acció, perquè van veure factible fer-lo realitat. Un curs que la Mireia havia fet al Barcelona Activa també hi va ajudar. El Lleonard tenia el disseny i els dibuixos i va ser l’encarregat de passar-los a la dimensió real, mentre la Mireia i la Iolanda s’encarregaven de tota la burocràcia necessària per posar-lo a la venda. “De seguida ens vam adonar que el que havíem pensat com un joc casteller anava més enllà, perquè en mans de cadascú es converteix en el que la imaginació desitgi, des de falcons fins a altres construccions singulars”, comenten.
L’11 de setembre passat, a l’Arc de Triomf de Barcelona, tots tres hi col·locaven una parada amb els primers jocs, acabats de fer, i n’esgotaven les existències en poques hores. “El joc agradava!”, aquesta va ser la primera alegria dels tres. A partir d’aquí, escoles i institucions s’hi han anat interessant. “Ens diuen que el fet de poder agafar amb les mans una persona, amb cames i braços, va molt bé per fer el joc de pinces amb les mans, que és bo per als petits i també per als adults”. Ara, amb l’eufòria latent, tots tres opinen que encara volen recórrer camí per fer conèixer el joc, però alhora pensen que amb l’empresa que han creat a partir de Cims, Fet a Barcelona poden assessorar emprenedors que tinguin projectes de fer realitat els seus somnis.
La fusta triomfa
A les botigues Barruguet de joguines, especialistes en jocs clàssics de fusta, el Miciti i el Miworld atreuen les mirades. L’empresa Mitoi, de Barcelona, ha creat, en fusta de faig massissa, els perfils dels edificis més coneguts del món (Miworld) i els de Barcelona (Miciti). “Tots dos jocs estimulen la destresa, la coordinació ull/mà, la psicomotricitat, la lògica, les relacions espacials, el pensament crític, la creativitat, l’associació i la resolució i també la comprensió causa-efecte”, explica ben detalladament la propietària de Barruguet, Cristina Escudé.
A Reus, els cinc creadors del joc El Nan Casteller recullen èxits (van ser la millor joguina de l’any segons el Premi Ibertoy 2014 i també un dels 30 objectes seleccionats per anar al Pavelló Barcelona a la Setmana Intencional de Disseny de la Xina) i impulsen noves idees. La bona acollida del joc de figures geomètriques de fusta que van crear el 2012 els ha animat a fer-ne una versió per als més petits, que anomenen Nan Blocks, i també puzles. “Tant el Blocks com els puzles són jocs complementaris, perquè volíem crear tota una gamma”, diu Anna Torregó.
La novetat del 2015 és el Nan People, que amb les mateixes figures geomètriques del Nan Casteller volen exportar-lo a tot el món. Les figures continuen amb els colors bàsics (fusta, vermell i negre) però no tenen les faixes ni tampoc els pantalons típics de castellers, tot i que continuen sent essencialment figures castelleres. Proposen fer construccions amb abraçades, sense perdre la referència dels castells humans.

No hay comentarios:

Publicar un comentario