viernes, 14 de marzo de 2014

ALERTA PER L'EXCÉS DE PES DELS NENS

Un estudi de la Fundació Thao diu que un de cada cinc infants d’entre 3 i 5 anys té sobrepès o obesitat

L’excés de pes entre els més petits és “preocupant”, ja que un nen amb obesitat té més possibilitats de ser un adult amb problemes de pes. Per això cal actuar des de la primera infància. “Un terç dels nens que tenen obesitat abans dels cinc anys la continuaran patint quan acabin l’etapa escolar, als 12 anys, perquè l’obesitat és una malaltia tenaç: quan s’instaura és difícil de reduir i tendeix a créixer”, advertia ahir Rafael Casas, director científic de la Fundació Thao.
Aquesta entitat sense ànim de lucre realitza anualment un estudi sobre la salut dels més joves. Els resultats mostren que l’excés de pes és un problema creixent. Un de cada cinc nens d’entre 3 i 5 anys (un 20,7%) té sobrepès o obesitat. “És greu perquè la salut ve determinada pels hàbits de vida que s’adquireixen abans dels 3 anys. Per això és important actuar per frenar l’obesitat en aquesta franja d’edat”, afegia Casas.
L’estudi es va fer durant el curs passat entre gairebé 29.000 nens de quinze municipis de l’Estat, nou d’ells a Catalunya. Les dades indiquen que el 28,4% dels nens d’entre 3 i 12 anys tenen sobrepès o obesitat -un 21,3% té sobrepès i un 7,2% té obesitat-. Entre els menors d’entre 3 i 5 anys la prevalença del sobrepès és del 14,9% i la de l’obesitat és del 5,8%. “L’obesitat segueix sent un dels reptes més grans als quals s’enfronta actualment la salut pública”, va destacar Henri Garcia, president de la Fundació Thao.
Els pares, responsables
Les causes de l’obesitat i el sobrepès són multifactorials. No obstant, la falta d’exercici físic, una mala alimentació i dormir un nombre d’hores insuficient són factors que augmenten la probabilitat de patir excés de pes. La Fundació Thao alerta de la necessitat d’actuar des de l’embaràs per reduir les taxes de sobrepès, ja que les dones que fumen durant l’embaràs i les que augmenten excessivament de pes tenen més possibilitats de tenir nens amb sobrepès. La lactància materna també prevé l’obesitat en el nadó i la Fundació Thao recorda que la introducció de l’alimentació complementària abans dels 4 mesos pot derivar en sobrepès. També recomana que s’eviti la sobrealimentació dels nadons. De fet, són els pares els responsables d’inculcar hàbits de vida saludables als nens des de ben petits.
Un exemple: els pares tendeixen a fer menjar més del compte els nens petits. “Si s’insisteix perquè mengi, el nen perdrà el senyal intern de sacietat, que està genèticament determinat, i menjarà en el futur més del que caldria”, alertava Casas. Un altre factor a combatre, segons l’estudi, és la neofòbia alimentària. Els nadons refusen els gustos nous i hi ha pares que llavors redueixen la ingesta d’aquests aliments.

No hay comentarios:

Publicar un comentario